+40 766 107 012

info@alfasim.ro

Membră a

Alpha-1 Europe Alliance
Asociatia Alfasim

Ce este Deficitul de Alfa-1 Antitripsină?

Ce este Deficitul de Alfa-1 Antitripsina?

Deficitul de Alfa-1 Antitripsină este o afecțiune genetică rară cu transmitere autosomal recesivă.

Alfa-1 Antitripsina este o proteină sintetizată predominant de hepatocite și eliberată de ficat în fluxul sanguin. Este principalul inhibitor al proteazelor serice (inhibă tripsina, elastina și alte câteva proteaze). Dacă acești inhibitori nu sunt prezenți, eliberarea enzimelor proteolitice din plasmă către suprafețele organelor și în spațiile celulare determină leziuni tisulare (atacând diverse țesuturi ale corpului).

Alfa-1 Antitripsina pare, de asemenea, să aibă efecte antiinflamatorii, independent de activitatea sa elastaza anti-neutrofilă. Deficitul de Alfa-1 poate provoca: boli pulmonare, hepatice, de piele.

Funcția principală a Alfa-1 Antitripsinei este de a proteja plămânii, astfel încât aceștia să poată funcționa normal. Cu un nivel scăzut de Alfa-1 Antitripsină, plămânii pot fi deteriorați și această deteriorare poate face respirația dificilă. Cand nu poate fi eliberat din ficat la o rată normală, aceasta duce la o acumulare de Alfa-1 Antitripsină anormală în ficat care poate provoca boli hepatice.

Cauze

Deficitul de Alfa-1 Antitripsină este cauzat de mutații ale genei SERPINA1 care se află pe brațul lung al cromozomului 14 și este responsabilă de producerea proteinei Alfa-1 antitripsină. Mutațiile genei SERPINA1 au ca rezultat producerea unei proteine ​​anormale care este prinsă în ficat, rezultând niveluri serice scăzute de Alfa-1 Antitripsină care pot predispune la descompunerea pulmonară de către elastaza neutrofilă și alte enzime. Proteina Alfa-1 Antitripsină anormală se poate acumula în ficat și poate provoca leziuni cicatriciale.